Nivalan kaupungin yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna Natural Indigo Finland Oy. Palkinnon luovuttivat Pasi ja Ritva Ainasojalle kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu, valtuuston varapuheenjohtaja Jarmo Pihlajaniemi ja valtuuston puheenjohtaja Jarmo Vuolteenaho lauantai-iltana pidetyssä yrittäjätilaisuudessa.
Nivalan kaupungin tämän vuoden yrittäjäpalkinto on myönnetty Natural Indigo Finland Oy:lle. Palkinto luovutettiin Pasi ja Ritva Ainasojalle lauantai-iltana yrittäjätilaisuudessa.
Nivalan Aittoperällä Ainasoja viljelee morsinkoa ja valmistaa siitä uuttamistekniikalla sinistä indigo-luonnonväriä. Yrityksen ensimmäinen tuotannollinen vuosi on takana, ja värin kaupallistaminen on alussa.
On vain ajan kysymys, milloin ensimmäiset teolliset tekstiilivärjäykset ovat kauppojen hyllyillä. Siniset silkki- ja pellavahuivit ovat jo tilattavissa yrityksen nettisivuilla.
– Nyt haetaan ekoluksusta. Luonnonmukaisuus on kasvava trendi ja vaikuttaa ihmisten valintoihin. Sinistä indogo-väriä tullaan näkemään muun muassa laadukkaissa asusteissa ja juhlavissa iltapuvuissa, Ainasoja sanoo.
Ritva ja Pasi Ainasojaa onnittelevat Nihakin yrityspalvelupäällikkkö Marika Kumpula sekä Nivalan Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtajana vuoden vaihteessa aloittava Harri Poranen ja kehitysjohtaja Kari Kutuniva.
Kiinnostuksen ekologisesti tuotettuun luonnonväriin ovat ilmaisseet useat korkean brändin suomalaiset yritykset, jotka toimivat maailman laajuisesti. Alkunsa yritys sai kuusi vuotta sitten. Ainasoja kierteli Aittoperällä kotitilansa peltoja ja suunnitteli erikoisviljelyä. – Luonnonvarakeskus vinkkasi morsingosta. Googlasin tietoa ja etsin alan aineistoa. Kolme vuotta morsinko oli alati Ainasojan ajatuksissa. Työmatka Tanskaan ja tutustuminen paikalliseen yrityskulttuuriin oli käänteentekevä reissu. – Tanskalaiset ovat tehokkaita, ja yrityskulttuuri etenee suoraviivaisesti kohti tavoitteita. Paikallisten ihmisten onnellisuus alkoi ottaa positiivisesti päähän. Mietin, miksei meillä Suomessa tehdä asioita yhtä isosti ja innokkaasti. Matkan jälkeen Ainasoja hankki erän 20 vuotta vanhoja morsingon siemeniä. Vuosi vierähti morsinkoa kasvattaessa ja omia testauksia tehden. Morsingon viljelyn Ainasoja sanoo opetelleensa kantapään kautta. Mentorina on ollut englantilainen alan viljelijä Ian Howard ja Luonnonvarakeskus. Värinerottelua yritys on testannut yhteistyössä Jedun kanssa. – Työtä on tehty valtavasti, ja vastoinkäymiset ovat opettaneet. Osaan viljellä, uuttaa ja värinerottelustakin on perustieto. Ensimmäinen pieni siniseksi värjätty nenäliina oli iso asia. Se toi toivoa jatkoon. Kasvu Open -valmennus kaksi vuotta sitten oli Ainasojalle ratkaiseva askel, ja tekemiseen tuli vauhtia. – NIHAKin Liimataisen Timon innostamana päädyin mylläreiden sparrattavaksi. Asiantuntijoiden palaute ja start up -yritysten kasvutarinat rohkaisivat viemään suunnitelmia määrätietoisesti eteenpäin. Yritys sai strategian, liiketoimintasuunnitelman ja nettisivut. Sitran rahoittaman Arvoketju pellolta Designiin -hankkeen myötä yhteistyö alkoi Aalto-yliopiston kanssa. Yritys on ollut Helsinki Desing -viikoilla, ja tuotenäytteet ovat esillä Hollannin muotiviikoilla. Pasi Ainasoja esittelee vaaleansinistä pellavakaulaliinaa, jonka hän on värjännyt itse liikelahjaksi. Yritys on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa Biocolor-hankkeessa, jossa kehitetään uusia menetelmiä luonnosta peräisin olevien väriaineiden tuotantoon ja niiden käyttöön. – Historiassa kaikki väri on otettu luonnosta. Ajoituksellisesti olen liikkeellä oikeaan aikaan. Ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen myötä luonnon värit voivat palata takaisin teollisuuden käyttöön.
Liike-elämän palveluksessa Ainasoja on ollut 27 vuotta. Työuralla hän sanoo saavuttaneensa kaiken. Nyt morsinko vie miestä aamusta iltaan. Keväästä lähtien hän on keskittynyt kokonaan oman yrityksensä kehittämiseen. – Työ on minulle intohimo, elämäntapa ja harrastus. Kaikki, mikä liittyy yritykseen, on kiinnostavaa, ja tekemisen meininki on kova. Olen tuomassa uutta viljelysuuntausta ja liiketoimintaa Suomeen. Tavoitteena on olla jokin päivä Euroopan merkittävin luonnonvärin tuottaja. Tämä tarkoittaa Ainasojan mukaan muun muassa sitä, että lähivuosina Nivalassa viljellään morsinkoa satoja hehtaareja. – Jo nyt viljelijöillä on toiveita erikoiskasvin viljelystä. Parhaillaan Ainasoja etsii isoista suomalaisista brändeistä yhteistyökumppaneita. Tähtäimessä on maailman markkinat, ja tiedossa neuvottelut Etelä-Ranskassa ja verkostoituminen morsinkoviljelijöiden kanssa Italiassa. – Nyt tarvitaan kielitaitoa. Käytännönläheinen englannin kielen kurssi on paikallaan, Ainasoja tuumaa. Yrittäjäpalkinnosta hän on iloisen yllättynyt. – Palkinto tuo valtavan latauksen jatkoon ja innostaa viemään yritystä eteenpäin. Työtä on tehty paljon, että tähän on päästy. Palkinnon hän haluaa jakaa yhdessä suomalaisen maaseudun ja maaseudun ihmisten kanssa. – Maaseudulla voidaan tuottaa monia megatrendeihin liittyviä innovaatioita, sillä osaamista, ammattitaitoa, innostusta ja ahkeruutta riittää. Palkintoa hän juhlistaa työn merkeissä strategian parissa. – Varastossa on 6000 litraa indigo-lientä. Pakkaan sen pienempiin eriin ja teen osan jauheeksi. Palkinnonjaon perusteissa kaupunki toteaa, että Natural Indigo Finland Oy tuo rohkeasti perinteisen maatalouden rinnalle uutta liiketoimintaa ja on uranuurtaja morsingon ja indigo-luonnonvärin tuotannossa. Nivalan kaupunki on jakanut yrittäjäpalkinnon vuodesta 1978 lähtien. Teksti ja kuvat Elisa Kujala
Comments